Blog

Astroturismo

LES ESTRELES DE LA COMUNITAT

Sabies que Espanya compta amb almenys una desena de reserves Starlight? A la Comunitat Valenciana també comptem amb aquesta categoria de cel net i fosc on poder observar les estreles de manera nítida, sense llums artificials. El visitant pot trobar en la regió muntanyosa de València una experiència singular d’astroturisme on admirar constel·lacions, planetes… però, sobretot, aprendre sobre la màgia del cel. Els pobles d’Aras de los Olmos, Titagües, Alpont i la Yesa ofereixen un cel fosc lliure de contaminació lumínica ideal per a la pràctica de l’astroturisme combinada amb altres activitats culturals, de naturalesa o gastronòmiques.

L’atractiva oferta per a gaudir sota un mantell d’estreles és variada. El visitant tindrà l’oportunitat de caminar en la nit a través de rutes que condueixen als observatoris i centres astronòmics, visites a les seues instal·lacions i sessions d’observació d’astres. Per exemple, la Ruta de l’Alt de la Mola del Voltor discorre per una senda local que passa per l’Ermita de Santa Catalina i ascendeix per l’ombria cap al paratge de l’Espolón i la monumental Travina de las Cuatro Garras. Des d’ací, avançant cap al barranc de l’Escaiz s’arribarà a Losilla de Aras, des d’on s’inicia la pujada cap a la Mola del Voltor i la Mola de Santa Catalina, on es troben els centres astronòmics. Una ruta d’unes 4 quatre hores que cobreix 10 quilòmetres i arriba a elevar-se 500 metres.

A Aras de los Olmos també es troba el Centre BTT dels Serrans. Per aquesta localitat discorren rutes de vistes increïbles que poden realitzar-se amb bicicleta. Una zona d’interior molt muntanyosa, de grans desnivells i canons profunds pels quals el visitant podrà triar entre 16 rutes diferents.

Per part seua, Alpont, ben conegut pels seus importants jaciments de dinosaures, ofereix al visitant llocs en els quals gaudir d’aquest valuós patrimoni: una aula de preparació paleontològica permet que els visitants coneguen tot el procés dut a terme des que es troben els fòssils fins que són preparats per a l’estudi i exposició posteriors. el MUPAL, o Museu Paleontològic d’Alpont també compta amb una gran exposició de restes de dinosaures.

Sens dubte un pla ideal per a gaudir de la Comunitat d’una manera diferent i exclusiva, en família, amb amics o en parella.