Blog

Ophrys tenthredinifera

La Comunitat Valenciana: un paradís per a les orquídies silvestres

Autor: Pau Lucio

La Comunitat Valenciana ofereix una gran quantitat d'oportunitats perquè els visitants es posen en contacte amb la naturalesa i admiren nombroses espècies d'orquídies, la qual cosa la converteix en una destinació encantadora per als amants de les plantes i la vida silvestre.

S'han identificat un total de 69 espècies d'orquídies silvestres i 21 híbrids en la Comunitat Valenciana, la majoria d'ells classificats com molt estranys. Quant al total de plantes, no menys de 59 espècies es consideren endèmiques.

 

La gran diversitat d'hàbitats en la Comunitat Valenciana proporciona les condicions perfectes per a mantindre una àmplia gamma d'orquídies. Algunes es troben en altituds baixes, com la papallona petita (Anacamptis collina), Mosques grosser (Himantoglossum robertianum), la Espirant autumnal (Spiranthes spiralis), així com moltes orquídies abelleres (Ophrys) i orquídies galls (Serapias). A més, podem trobar algunes joies mediterrànies com la Satírion tacat (Orchis olbiensis), l'orquídia endèmica cazorlensis i l’abellera olorosa (Anacamptis fragans). Una altra espècie que val la pena esmentar és l'endèmica Ophrys lucentina, una xicoteta abellera restringida al nord d'Alacant i sud de València.

Italian orchid - Flor de los hombrecitos

Orchis italica

D'altra banda, viatjant terra endins cap a les altes serralades muntanyenques, podem trobar diferents espècies de Orquis (Dactylorhiza), Platantera (Platanthera) Curraià (Cephalanthera) i  Orquis verd (Coeloglossum viride), entre altres.

Moltes de les nostres orquídies, particularment les del gènere Ophrys, el tipus més comú en les terres baixes de València, han produït una bona quantitat d'híbrids especials. Per exemple, tenim Ophrys x pielteri que és el resultat d'un encreuament entre Abellera becada i Abellera bermella,  Ophrys x castroviejoi que és una mescla d'Abellera becada i Abellera d'espill. Un altre bell híbrid notable és l’Orquídia x bivonae, el resultat de mesclar Orchis italica amb la flor de l'home penjat.

Els Parcs Naturals del Montgó, a la província d'Alacant, l'Albufera a València i el Penyagolosa a Castelló són alguns dels hàbitats amb les majors concentracions d'orquídies.

Per a obtindre més informació sobre les espècies trobades a València i fotografies, visite el següent enllaç.

En la Comunitat Valenciana, hi ha empreses turístiques amg guies especialitzats que ofereixen recorreguts d'orquídies i flors silvestres per a admirar aquestes plantes de bellesa única:

Birdwatching SpainXàbia Activa, Oxytours, Itinerantur, Magic@Nature, Totalhike, Endèmica